Архитектонското чудо Ротердам

Архитектонското чудо Ротердам

Да се биде единствен и уникатен, особено во новата ера, на секому му одговара, но се чини дека на Ротердам тоа му оди од рака. Почнувајки како брана (Dam: брана) изградена на реката Rotte, Ротердам прераснува во голем меѓународен трговски центар, пристанишен град и секако центар на архитектурата со една поинаква димензија. Лицето на овој … Continue reading »
Bonne nuit Bruxelles!

Bonne nuit Bruxelles!

о обид да ве мотивираме за несекојдневни дестинации кои нималку не звучат туристички, да ви раскажеме за нашата екскурзија во Брисел, главниот град на Европа. Иако звучи како град-држава, доволен сам на себе, воздржан и ладен, со сите институции и дипломатски претставништва, само неколку блока подалеку одовде Брисел го отвара срцето за вас. Бриел е всушност … Continue reading »
Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Слика: Големиот бран на Канагава

Слика: Големиот бран на Канагава

Големиот бран на Канагава, познат и како Големиот Бран, или едноставно Бран, е величествено обоен дрворез, од јапонскиот уметник Кацушика Хокусаи. Тој е еден од најпознатите примери на уметноста дрворез, објавен во Едо периодот, помеѓу 1829 година и 1833 година, како прв од авторската серија: Триесет и шест погледи на планината Фуџи. Големиот Бран, денес … Continue reading »