Како пајаците плетат мрежа?

Како пајаците плетат мрежа?

Можеби мислите дека пајакот своите свиленкасти влакна ги употребува исклучиво за плетење на својата мрежа за лов. Но, вистината е дека ниедно друго животно не го употребува својот свилен конец за толку различни цели, како пајакот. Пајаковиот конец, освен за правење мрежа, може да послужи и како канал за спасување, за градење засолниште, за правење … Continue reading »
Бадминтон

Бадминтон

Бадминтон е игра слична на тенисот, во која се натпреваруваат двајца, или четворица играчи. Иако бадминтонот е еден вид на рекреација, тој е всушност и стандарден олимписки спорт. Играта со пердувести топчиња е мошне стара. Во Индија, постојат сведоштва за оваа игра на пештерските цртежи, стари околу два милениума. Во Кина, оваа игра била исто … Continue reading »
Пинг – понг

Пинг – понг

Како вечерно хоби на викторијанската класа во Англија, спортот пинг-понг, ги влече своите корени од 1880 година. Во тој период, за играта користеле секојдневни предмети од домот. Поставените книги на масата служеле како мрежа, тапите од шишињата шампањ служеле како топче, а кутиите од цигари служеле како рекети. Кога спортот станал популарен, започнале да се … Continue reading »
Патишта

Патишта

Дали сте знаеле дека Португалија е земјата со најпрометни патишта? Сте знаеле ли дека САД има најдолга мрежа на патишта? Сте чуле ли дека земјата со најгуста мрежа на патишта е Белгија? Првите големи градители на патишта биле Римјаните. Тие патиштата ги граделе за своите војници и гласници. Денес, патните мрежи ги опфаќаат повеќето држави, … Continue reading »
Ловци на соништа

Ловци на соништа

Сте чуле ли за ловци на соништа? Голема е веројатноста да сонуваме убави соништа, доколку закачиме ловец на соништа над нашиот кревет. Ловците на соништа потекнуваат од индијанските племиња. Тие се рачно изработени и се состојат од еден кружен обрач (најчесто направен од врба), испреплетен во мрежа со конец и украсен со монистри и пердуви … Continue reading »
Мурмурација

Мурмурација

Дали некогаш сте забележале мурмурација? Стотици, или дури илјадници птици – страчки, летат и се вртат наоколу на небото, формирајќи феноменални природни облици кои теба да имаме среќа да ги забележиме и доживееме. Како ли толку голем број птици се организираат да изведат многу комплицирани движења за време на летањето? Многу години научниците се запрашувале … Continue reading »