Белите Талкачи – аналогија на климатските промени?

Белите Талкачи – аналогија на климатските промени?

Кои се Белите Талкачи? Која е нивната цел? Белите Талкачи се, несомнено, зла сила во Игра на Тронови, но постои теорија која вели дека тие всушност претставуваат метафора за климатските промени, што и самиот автор Џорџ Р.Р. Мартин го потврдува. На прв поглед, можеби делува бизарно, но сепак се презентирани доста убедливи аргументи. И покрај тоа … Continue reading »
Каде бил направен првиот сладолед?

Каде бил направен првиот сладолед?

Знаете ли дека во Русија, затоа што е многу калоричен, сладоледот повеќе се јаде зиме, отколку во лето? Според тоа колку сладолед се јаде во Соединетите Американски Држави – повеќе од 2.000.000.000 литри секоја година, би помислиле дека тоа е земјата на настанувањето на сладоледот. Меѓутоа сладоледот за прв пат бил направен некаде на Истокот. … Continue reading »
Комети

Комети

Ги препознавате ли следните имиња: Енки, Хонда – Маркос – Пајдусакова, Темпл, Неујмин, Татл – Ѓакобини – Кресак, Темпл – Свифт? Ова се имиња на најчесто забележаните комети. Парчиња од карпи, метал, ледени грамади и облаци со прав, кружат низ Сончевиот систем. Научниците ги делат на комети, метеориди и астероиди. Кометите се мали астрономски тела, … Continue reading »
Може ли солената вода да замрзне?

Може ли солената вода да замрзне?

Кога доаѓа ладната зима, температурите опаѓаат и голем број потоци, реки и езера можат да се претворат во замрзнати површини по кои можеме да лизгаме! Но, што се случува со морињата и океаните? Доколку некогаш сте биле во можност да видите некое море или пак океан во зима, веројатно сте забележале дека тоа не замрзнува … Continue reading »
Ледени скулптури

Ледени скулптури

Во моменти на креативност, по што најпрво посегнувате? Боици? Четки? Пластелин? Глина? Веројатно не посегнувате по моторна пила и големо парче мраз!? Но, верувале или не, постојат голем број уметници кои го прават тоа! Скулпторите на мраз користат моторни пили и специјални длета за да извајаат уметнички дела од големи блокови мраз. Овие уметнички дела … Continue reading »
Лизгалки

Лизгалки

Лизгалките за мраз постоеле многу одамна. Првите лизгалки биле пронајдени на дното на едно езеро во северна Европа. Првите лизгалки биле изработени од ножните коски на некои големи животни. На секој крај од коската се правеле дупки низ кои се протнувале кожни ременчиња со цел лизгалката да се врзе и прицврси за стапалото. Во XIV … Continue reading »
Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Во сад со толпа вода, молекулите на водата се движат слободно и брзо, додека пак во сад со студена или пак замрзната вода тие се движат многу споро и се спојуваат една со друга, формирајќи мраз. Мразот претставува цврста агрегатна состојба на водата. Водата, во нормални услови, преминува од течна во цврста агрегатна состојба на … Continue reading »