Убавината на замрзнатите езера

Убавината на замрзнатите езера

Кога некои езера сосема ќе замрзнат, се случуваат неверојатни работи. Тие постануваат вистински уметнички дела, со импресивни формации под површината на замрзнатите слоеви. Јавач на мраз во Сибир, Русија   Замрзнато, сино мочуриште во Јапонија   Ејбрахамовото Езеро во Алберта, Канада   Езерото МекДоналд во Монтана, САД и Ејбрахамовото Езеро, Канада   Езерото Дружби на … Continue reading »
Црвената Плажа во Кина

Црвената Плажа во Кина

Зборовите „црвено“ и „плажа“, обично не се вклопуваат заедно во нашите умови, но доколку се спојат, резултатот може да биде вчудовидувачки. Црвената Плажа во Панјин, Кина, не е баш плажа на која може да легнете да се сончате. Станува збор за најголемото и најдобро сочувано мочуриште во светот. Црвената боја се должи на посебен вид … Continue reading »
Пајаците во лов на риби на секој континент, освен на Антарктикот

Пајаците во лов на риби на секој континент, освен на Антарктикот

Доколку сакате да набљудувате како пајак јаде риба (знаете дека би сакале), треба да размислувате како пајак. Најпрово, појдете онаму каде водата е мирна  – на езеро или пак на некој мрзлив поток. На овие места рибите се чувствуваат мошне удобно и чекаат инсекти кои летаат блзу површината на водата. Но, и пајакот се чувствува … Continue reading »