Што е Голфска струја?

Што е Голфска струја?

Под морска струја се подразбира хоризонталното движење на морската вода, во вид на бавно течење на реки без брегови, во океаните и во морињата. Морската, или океанската струја може да има огромни димензии, од неколку десетици до стотици километри широчина и илјадници километри должина. Зависно од темепратурата на водата постојат топли и ладни морски струи. … Continue reading »
Можеме ли да јаваме морско коњче?

Можеме ли да јаваме морско коњче?

Денес ќе зануркаме во длабочините на морето и ќе ги истражуваме малите водни коњчиња кои се единствени и неверојатно убави. Во водите постојат дури 47 видови на морски коњчиња. Овие риби се дел од родот hippocampus, кој на старогрчки јазик означува „коњ“ или пак „морско чудовиште“. Морското коњче најчесто може да се најде во плитките … Continue reading »
Кракен

Кракен

Доколку сретнете пирати, прашајте ги за нивните вчудоневидувачки приказни кои предизвикуваат студ во коските. Пловењето по океаните може да биде мошне опасно, почнувајќи од ураганите и огромните, цунами бранови. Но, кога зборуваме за пиратите, постојано постои опасност од напади од огромни водни чудовишта! Постојат голем број легенди кои пиратите ги посочуваат како потврда за стравот … Continue reading »
Морско стакло

Морско стакло

Сигурно некогаш сте пронашле измазнети шарени стакленца на брегот на морето. Верувате ли дека можеби морето ги зема нашите отпадоци и ги претвара во нешто убаво? Морските стакленца можеме да ги пронајдеме покрај океаните, морињата, заливите и покрај големите реки и езера. Тие се нарекуваат и „морски бисери“, „солзи на сирена“ или морски накит. Морските … Continue reading »