Креативниот циклус на „The Grand Budapest Hotel“

Креативниот циклус на „The Grand Budapest Hotel“

Розевиот хотел Будимпешта, не е вистинска локација, туку комбинација од внатрешноста на стоковната куќа во германското гратче Герлиц, исклучителен минијатурен модел,  4.3m x на 2.2m и насликан пејзаж кој се користел за амбиентот. Секој детал кој постои во прецизно обработениот свет во филмот на Андерсон – од колачите на нивоа на фиктивната слаткарница Менделс, до … Continue reading »
Дистописки град инспириран од браќата Грим

Дистописки град инспириран од браќата Грим

Доколку подобро обрнеме внимание, би забележале дека скоро секоја градба во наша непосредна близина раскажува своја приказна. Секоја има своја нарација за своето потекло, како и за причината поради која била изградена. Архитектот Томас Хилиер, заедно со својот партнер Паскал Бронер,го основале архитектонско студио „FleaFolly“ во Лондон, со цел да ја истражат улогата на нарацијата … Continue reading »