Јапонско множење

Јапонско множење

Се чини дека Јапонците не ги користат цртичките и точките само за азбуката. Тие се дел и од јапонската математика. Можеби за да ја научиме јапонската азбука би ни било потребно многу време, но за да го научиме начинот на кој Јапонците множат, потребни ни се само две ипол минути. Погледнете како Јапонците множат.   … Continue reading »
Множење со броевите 6, 7, 8, 9 и 10

Множење со броевите 6, 7, 8, 9 и 10

Сите знаат како се собира со помош на прстите на рацете. Но, може ли прстите да ни бидат од помош и при множењето? Одговорот е потврден. Но, на овој начин може да се помножат само броевите од  6 до 10. Така што множењето од 1 до 5 сепак ќе мора да го научите напамет. За … Continue reading »