Суштествата од нордискиот фолклор

Суштествата од нордискиот фолклор

Нордискиот фолклор е роден од стравот од природата – непознатите длабочини на фјордовите, неизмерените планински врвови, мрачните северни шуми. Сé она што навидум изгледало чудно или непознато, оставало простор за разни приказни во кои живееле морски чудовишта, зли духови и големи богови. Со потекло од Норвешка, Данска, Финска, Шведска, Исланд и Фарските Острови, овие епски … Continue reading »
Очи големи колку чинии

Очи големи колку чинии

Со капи направени од гранчиња, со шалови од мов или наметки од трска, овие диви, стари пензионери, се вклопуваат во пејзажот. Чудниве и многу интригантни фотографии, се дел од фотографскиот проект наречен „Очи големи колку чинии“ на финската артистка Riitta Ikonen и норвешката фотографка Karoline Hjorth. Со распоредување улоги на постари жители, поставени во големите природни … Continue reading »
Што е виножито?

Што е виножито?

Виножитото е една од најубавите појави во природата и човекот долго време се прашувал што е тоа и како настанува. Дури и старогрчкиот филозоф Аристотел се обидел да го објасни овој оптички, метеоролошки феномен кој се појавува на небото. Се нарекува уште и дага, ѕуница, или божилак. Сончевата светлина, или обичната бела светлост е всушност мешавина … Continue reading »
Гулабот во словенската народна митологија

Гулабот во словенската народна митологија

Гулабите, според накои верувања кај словенските народи, биле попски деца кои на пролет пееле многу. Нивното пеење всушност претставувало клетва. Тие го колнеле попот затоа што не им дозволил да учат. Поради тоа, самите се проколнале и се сториле гулаби. Во прилог на кажаното говорат и следните стихови, пренесувани од генерација на генерација: Ослепел, попе … Continue reading »
Сирена

Сирена

Во грчката митологија, сирените биле убави и опасни суштества, прикажани како фатални жени, кои со својата маѓепсувачка музика и неодолив глас ги примамувале морнарите да пловат кон карпестите брегови на нивниот остров и да доживеат бродолом. Овие мистериозни нимфи, римските поети ги преставиле како жители на некои мали острови, наречени  Карпи на Сирените. Местата каде се верувало дека живеат сирените … Continue reading »
Феникс

Феникс

Дали знаете дека фениксот, според легендите, имал животен век од 500, 1.461 или 12.594 години? Фенискот е симбол на повторно раѓање, на надеж, чест, брак, верба, постојаност, вечност, бесмртност и светлина. Тој го претставува космичкиот оган од кој се создал светот. Феникс е свето митолошко суштество од егитпетската митологија во вид на огнена птица. Фениксот … Continue reading »
Меркур

Меркур

Меркур бил еден од боговите во римската митологија. Тој бил син на Јупитер. Бил гласник меѓу боговите и луѓето и најчесто бил прикажуван како момче со крилја на нозете и на капата. Кај цивилизацијата на Маите, Меркур бил претставен како утка, кој бил гласник на подземјето. Но, Меркур не е само личност. Именуван според еден … Continue reading »