Јол: слава на Сонцето

Јол: слава на Сонцето

Yule е пагански фестивал, кој го празнува денот на зимската краткоденица, односно доаѓањето на светлината. Oвој период од годината на северната хемисфера се прославувал со милениуми. Јол (како што се нарекува на Исланд и на Фарските Острови), е слава на Сонцето, среќата, плодноста и мирот – веселба каде се наздравува за боговите и како што … Continue reading »
Слободните градови на Есос

Слободните градови на Есос

Слободните градови се девет незавсни градови-држави, кои се наоѓаат на западното крајбрежје на Есос. Седум од нив се крајбрежни и островски пристаништа, а две се наоѓаат во внатрешноста на континентот. За разлика од градовите во Вестерос, овие се далеку поразвиени и трговски настроени, повеќе дури и од главниот град во Седумте Кралства, Кингс Лендинг. Секој … Continue reading »
Религиите на Есос

Религиите на Есос

За разлика од Вестерос, на источниот континент Есос, од другата страна на Тесното Море (Narrow Sea), постојат голем број на локални религии, но исто така и религии кои се широко распространети и зафаќаат големи географски површини. Разновидноста е до тој степен голема, што во секој од посебните градови во Заливот на Робовите (Slaver’s Bay), можат … Continue reading »
Нобелова награда

Нобелова награда

Нобелова награда се доделува на луѓе, или организации, кои постигнале извонредни иновации и кои измислиле револуционерни техники и направи, остварувајќи огромен придонес за општеството. Нобеловата награда е награда што ја основал пронаоѓачот на динамитот, шведскиот физичар Алфред Нобел (1833 – 1896). Таа се доделува за најголемите достигнувања во областа на физиката, хемијата, медицината, книжевноста, мирот … Continue reading »
Хипи

Хипи

Дали некогаш се запрашувате за одлуките кои ги донеусваат раководителите на нашата влада? Дали посакувате светот да е мирољубив? Ова се неколку од целите, ставовите и надежите на луѓето кои се здружиле во „хипи“ движењето, во 1960-тите години. Според познати лексикографи, изразот „хипи“ произлегувал од зборот „хип“ чие потекло не е познато. Но, тој бил … Continue reading »