Алхемија

Алхемија

Дали некогаш сте кренале камче од земјата и сте посакале да го претворите во дијамант? Или пак парче обичен метал да претворите во чисто злато? Луѓето имале такви желби уште од древните времиња и се труделе вистински да ги остварат. Се обидувале евтините метали, како живата и оловото, да ги претворат во злато и сребро. Оваа … Continue reading »
Сепултура: 9-ти јуни, МКЦ Скопје – концертна галерија

Сепултура: 9-ти јуни, МКЦ Скопје – концертна галерија

Уште еден одличен пример за тоа како некои музички состави не остаруваат, туку прераснуваат во класика. Треш металските легенди, настапуваа пред полна сала во Младинскиот Културен Центар, пред публика со голема желба да го проследи концертот. И покрај разнишаната историја и нивните промени во составот, Sepultura го има обезбедено своето место како одличен, класичен, метал … Continue reading »
Како работи детекторот за метал?

Како работи детекторот за метал?

Дали сакате да поминувате време на плажа? Се разбира! Кој не би сакал? Што е она што најмногу сакате да го правите на плажа? Да пливате? Да се сончате? Да правите замоци од песок? Дали сте знаеле дека некои луѓе времето на плажа го поминуваат барајќи закопано богатство? Сте забележале ли некогаш луѓе како се … Continue reading »
Што е теракота?

Што е теракота?

Дали некогаш досега сте се запрашала што значи моето име? Теракота е колективен термин за различни керамички предмети и вајарски дела, направени од глина и печени на високи температури, без глазура. Глазура е сјајна смеса со која се премачкуваат глинените, порцеланските, металните и останатите предмети, за подобра цврстина, непропустливост и украсување. Во градежништвото, теракотата се користи за изградба … Continue reading »
Меркур

Меркур

Меркур бил еден од боговите во римската митологија. Тој бил син на Јупитер. Бил гласник меѓу боговите и луѓето и најчесто бил прикажуван како момче со крилја на нозете и на капата. Кај цивилизацијата на Маите, Меркур бил претставен како утка, кој бил гласник на подземјето. Но, Меркур не е само личност. Именуван според еден … Continue reading »
Огледало

Огледало

Би верувале ли дека огледалата постоеле отсекогаш? Дури и луѓето од каменото доба кога ќе погледнеле во некој вир, можеле да го видат својот одраз. Се прашувате ли какви биле нивните реакции? Сигурни си велеле – Кој е овој човек? Што бара во водата? Секоја мазна површина која целосно ја одразува или рефлектира светлината може  … Continue reading »