Уметност на звукот

Уметност на звукот

Првите моменти во минатото, кога луѓето започнале да ги приметуваат звуците околу нив, довеле до организирање и спојување на сите тонови и развој на разни видови мелодии. Преку ваквата уметност на звукот, со ритамот, музиката и храмонијата, изразувале разни идеи и емоции. Првите музички записи биле мошне едноставни и создадени со уште поедноставни инструменти. Раните цивлизации … Continue reading »
Мала музичка кутија

Мала музичка кутија

Сигурно сте виделе некоја од оние шармантни музички кутии, во кои кога ќе го отворите капакот, мала балерина или принцеза се врти во круг на пријатната мелодија која започнува да свири. Сте се запрашале ли некогаш како настанале овие музички кутии? Музичките кутии, кои не ретко се така направени да истовремено служат и како кутии … Continue reading »
Хармонија

Хармонија

Дали некогаш сте слушнале изведба на хор? Многу почесто слушаме песни изведувани од еден пејач или пејачка. Но, хорот е понекогаш исполнет дури со стотици гласови, кои споени заедно создаваат еден прекрасен звук. Доколку сите гласови заедно звучат одлично, тогаш им се восхитуваме на нивната хармонија. Зборот „хармонија“ често се користи кога зборуваме за нешта … Continue reading »