Кој го пронашол ескалаторот?

Кој го пронашол ескалаторот?

Кога се возите на ескалатори, или подвижни скали, знаете ли дека користите една од најголемите и најскапите машини? Но, сепак покрај нивната цена и големина, ескалаторите се всушност доста едноставни иновации. Ескалаторите се во суштина само долги, подвижни ленти. Тие имаат ротирачки ланци кои постојано ја влечат целата конструкција на скали во круг, создавајќи подвижни … Continue reading »
Сателити

Сателити

Без сателитите, нашиот живот би изгледал многу поразлично. Некои од нас не би можеле да гледаат телевизија. Некои од нас би можеле да се доведат во опасност од лоши временски услови за кои не биле информирани дека би ги зафатиле. Сателит е секое тело во вселената кое ротира во орбитата околу друго тело. Месечината е … Continue reading »