Кит Харинг

Кит Харинг

Кит Харинг е роден на 4-ти мај, 1958 година во Ридинг, Пенсилванија. Љубовта кон цртањето ја развива од најмала возраст, учејќи основни вештини за цртање од својот татко и од популарната култура која го опкружувала, како Доктор Сус и Волт Дизни. По завршувањето на средното училиште, се запишува во училиштето за професионална уметност во Питсбург, но … Continue reading »
Златен пресек

Златен пресек

Златниот пресек, претставен со симболот на грчката буква φ (фи), е математички поим кој многу често се поврзува и со останатите науки. Тој всушност и бил најчесто користен во историјата на уметноста. Златниот пресек, или φ, е начин на поделба на вредностите со фактор кој изнесува приближно 1.6. Златниот пресек е односот на два нееднакви … Continue reading »