Дел инженерство, Дел накит, Дел Скулптура: кинетичките крилја на Дaно Јун копнеат да летаат

Дел инженерство, Дел накит, Дел Скулптура: кинетичките крилја на Дaно Јун копнеат да летаат

Корејскиот артист Дaно Јун, професор по обработка на метал и накит на универзитетот во Канзас, ја истражува механиката на движењето во неколку свои дела. Украсни делови ја поврзуваат кинетиката на рачните гестикулациите со летањето со крилја. Едноставните парчиња ја прославуваат елеганцијата на маханиката. Делата на Јун се делумно инженерски истражувања, но делумно и истражувања со … Continue reading »
Летање со летачко одело

Летање со летачко одело

Летањето со летачко одело (анг. Wingsuit flying) е спорт кој подразбира летање со човечкото тело низ воздух, со користење на специјален костум за скокање, наречен летачко одело. Ваквиот костум ја дополнува површинската зафатнина на човековото тело, што овозможува значајно да се зголеми подигнувањето при летот. Модерните летачки одела, за прв пат направени во доцните 90-ти, … Continue reading »
Со колкава брзина можеме да се возиме по јаже?

Со колкава брзина можеме да се возиме по јаже?

Дали некогаш сте посакале да бидете птица? Доколку би можеле да летате, каде би отишле? Можеби би го следеле патот на некоја брза река? Или би летале над планинските височини? Низ историјата, луѓето се инспирирале од желбата за летање и создавале разни изуми и откритија, како авиони и хилихоптери. Со овие машини можеме безбедно да … Continue reading »