Приказната на Лајка

Приказната на Лајка

Лајка (рус. Лайка) беше првото од советските кучиња пратени во вселената, првиот жив цицач пратен во земјината орбита и првата орбитална жртва. Во времето кога била покрената мисијата за испраќање на Лајка во вселената, многу малку било познато за влијанието и последиците од вселенските летови врз живите суштества. Некои научници верувале дека луѓето не би … Continue reading »
Роботски мисии на Марс

Роботски мисии на Марс

Знаете ли дека првиот роботски ровер слетал на Марс на 4-ти јули 1997? Марсовски ровер е автоматско моторно возило кое, по своето пристигнување, се движи по површината на планетата Марс. Роверите имаат неколку предности во однос на стационарните летала: истражуваат поголем дел од територијата, можат да бидат насочени кон откривање на интересни карактеристики, можат да … Continue reading »
Авион од хартија

Авион од хартија

Хартиените авиони можеме да ги сретнеме во најразлични форми и големини. Постојат разни начини според кои можеме да ги направиме. Некои се едноставни, додека пак други – доста комплицирани. Но, сите се многу забавни. Уметноста на правење хартиени авиони се нарекува аерогами. Се што ви треба-е лист хартија.       Експеримент! Откако ќе направите … Continue reading »
Летало – змај!

Летало – змај!

Летачките змаеви се појавиле пред илјадници години. Отсекогаш биле користени за забава, за експериментали цели, но понекогаш и за војни. Никој точно не знае кога и од кого биле измислени. Но, нивниот траг се води уште од пред 2800 години, во античка Кина. Направени од бамбусово дрво и од свила, овие летала биле користени како … Continue reading »