Шпански уметник ги преобразува класичните слики, отстранувајќи ги карактерите

Шпански уметник ги преобразува класичните слики, отстранувајќи ги карактерите

Во серијата слики наречена „Mистериозни простори”, шпанскиот умeтник Jose Manuel Ballester  ги отстранува луѓето од класичните уметнички дела, откривајќи ги инаку можеби незабележаните, скриени простори (оттука и името) и објекти. Комбинирајќи ги модерните технологии со класичната уметност, тој ја кани публиката да ги погледне овие ремек дела од еден нов агол и да ги реинтерпретира приказните … Continue reading »
Кој го измисли падобранот?

Кој го измисли падобранот?

Замислете дека чекорите во празен простор на 4-5 километри над површината на земјата, а потоа се спуштате на тлото, како да сте скокналеод ограда висока 3,5 метри. Тоа може да се изведе со помош на падобран. Може да се каже дека падобранот е како голем чадор за сонце, кој со својот облик и површина, поради … Continue reading »
Која била Мона Лиза?

Која била Мона Лиза?

Кога станува збор за познати уметнички дела, на кои бесценети уметнички слики можете да се сетите? Нешто насликано од Ван Гог? Или можеби некое дело на Пикасо? Но, веројатно една од прваите уметнички слики на кои ќе се сетите е Мона Лиза. Некаде позната и како Џоконда (La Gioconda), Мона Лиза е портрет на жена, … Continue reading »