Зошто снегулките имаат шест краци?

Зошто снегулките имаат шест краци?

Снегот е само замрзната вода. Па зошто тогаш не наликува на лед? Во секоја снегулка има голем број ледени кристали, па одбивањето на светлината од нивната површина прави снегулките да изгледаат бели. Снегот се создава кога во атмосферата замрзнува водената пареа. Тогаш настануваат мали, минијатурни кристали, бистри и провидни, невидливи со голо око. Со оглед … Continue reading »
Кој го измисли фрижидерот?

Кој го измисли фрижидерот?

Замрзнувањето е процес на снижување на температурата на некој предмет, сѐ додека истиот не се заледи. Да би се разладувале работите, потребно е да им се одземе топлината. Спред тоа, ладењето е процес на одземање на топлината од предметите. Во дамнешни времиња, луѓето го користеле снегот и ледот како природни средства за ладење на предметите. … Continue reading »
Што се светлечки диоди?

Што се светлечки диоди?

Постојат голем број различни светла кои секојдневно не опкружуваат. На вашата работна маса, веројатно имате обична светилка, која научниците пак ја нарекуваат класична сијалица. Често се вели дека Томас Едисон бил иноваторот на класичната сијалица, но пред него се појавуваат уште голем број пронаоѓачи на разни лампи. Според информациите, Едисон ги развил постоечките производи и … Continue reading »