Отворена архива за интимно културно наследство со Skopje Wanders!

Отворена архива за интимно културно наследство со Skopje Wanders!

Фотографите се справуваат со нешта кои постојано исчезнуваат, со нешта кои кога ќе исчезнат, не постои механизам на земјата, кој може повторно да ги врати. Henri Cartier-Bresson Има нешто извонредно во анатомијата на градот. Како расфрлани бетонски вени во масивното урбано тело, улиците во себе ги носат највиталните компоненти на градот: неговите градби и неговиот народ. Skopje Wanders … Continue reading »
Ровињ – Долж хрватското крајбрежје

Ровињ – Долж хрватското крајбрежје

Во еден од многуте крајбрежни градови на Хрватска, комплетно убави и романтични, чисти и префинети и на една од неколкуте порти кои се негово обележје – затропавме, влеговме, прошетавме и оставивме аманет дека повторно ќе се вратиме. Ровињ. Ако сте од оние трагачите на мир и спокојство, ако спортот ви е во вените, а морето … Continue reading »
Bonne nuit Bruxelles!

Bonne nuit Bruxelles!

о обид да ве мотивираме за несекојдневни дестинации кои нималку не звучат туристички, да ви раскажеме за нашата екскурзија во Брисел, главниот град на Европа. Иако звучи како град-држава, доволен сам на себе, воздржан и ладен, со сите институции и дипломатски претставништва, само неколку блока подалеку одовде Брисел го отвара срцето за вас. Бриел е всушност … Continue reading »