Хипи

Хипи

Дали некогаш се запрашувате за одлуките кои ги донеусваат раководителите на нашата влада? Дали посакувате светот да е мирољубив? Ова се неколку од целите, ставовите и надежите на луѓето кои се здружиле во „хипи“ движењето, во 1960-тите години. Според познати лексикографи, изразот „хипи“ произлегувал од зборот „хип“ чие потекло не е познато. Но, тој бил … Continue reading »
Зборувате ли на универзален јазик?

Зборувате ли на универзален јазик?

Светот е прекрасно место. Каде и да покажеме на глобусот ќе откриеме нови места со луѓе од различни култури, чиј начин на живеење е комплетно различен од нашиот. Колку можат културите да бидат различни? Многу! Се разликуваат во исхраната, во живеалиштата, во традициите. Зборуваат на различен јазик и имаат верувања и обичаи, многу поразлични од … Continue reading »