Супрематизам и Конструктивизам

Супрематизам и Конструктивизам

Супрематизмот и Конструктивизмот се уметнички движења кои настанале во разлика од неколку години. Двете ги поврзува апстрактниот дизајн. Супрематизам Супрематизам било уметничко движење, каде во фокусот биле основните геометриски форми, како кругови, квадрати, линии и правоаголници, насликани во ограничен опсег на бои. Движењето е основано во 1915 година во Русија, од рускиот уметник Казимир Малевич. … Continue reading »
Велосипеди

Велосипеди

Дали сте знаеле дека на светот има 800 милиони велосипеди, односно двојно повеќе велосипеди од автомобили? Дали сте чуле дека најголемата брзина постигната со велосипед изнесува 245.08 km/h и истата во 1985 година ја постигнал Американецот Џон Хауард? Милиони луѓе ширум светот возат велосипеди. Ги има најразлични – од едноставни велосипеди без менувач, до планински … Continue reading »