Сателити

Сателити

Без сателитите, нашиот живот би изгледал многу поразлично. Некои од нас не би можеле да гледаат телевизија. Некои од нас би можеле да се доведат во опасност од лоши временски услови за кои не биле информирани дека би ги зафатиле. Сателит е секое тело во вселената кое ротира во орбитата околу друго тело. Месечината е … Continue reading »
Зборувате ли на универзален јазик?

Зборувате ли на универзален јазик?

Светот е прекрасно место. Каде и да покажеме на глобусот ќе откриеме нови места со луѓе од различни култури, чиј начин на живеење е комплетно различен од нашиот. Колку можат културите да бидат различни? Многу! Се разликуваат во исхраната, во живеалиштата, во традициите. Зборуваат на различен јазик и имаат верувања и обичаи, многу поразлични од … Continue reading »
Летало – змај!

Летало – змај!

Летачките змаеви се појавиле пред илјадници години. Отсекогаш биле користени за забава, за експериментали цели, но понекогаш и за војни. Никој точно не знае кога и од кого биле измислени. Но, нивниот траг се води уште од пред 2800 години, во античка Кина. Направени од бамбусово дрво и од свила, овие летала биле користени како … Continue reading »