Баба Мојсеј

Баба Мојсеј

Ана Марија Робертсон (1860-1961) родена е уште пред Линколн да ја презеде функцијата претседател на Америка. Почнува со сликарство на 78 годишна возраст, испраќајки ги своите рани дела, заедно со нејзиниот џем од малина, на панаѓур во округот Кембриџ. Џемот освоил панделка, но сликите никој не ги забележал. Таа истрајува и слика уште повеќе. До … Continue reading »
Традиционални килими претворени во современи уметнички дела

Традиционални килими претворени во современи уметнички дела

Скулпторот Faig Ahmed креативно ги истражува орнаментите, шарите и традиционалните дизајни на азербејџански килими. Проучувајќи ги овие ориентални килими, одлучува да ја промени нивната конвенционална структура, менувајќи ги по слободен избор компонентите на традиционалната композиција и потоа комбинирајќи ги овие фрагменти со современата скулптурна форма. Еве како тој размислува: Нашите сфаќања и одлуки произлегуваат од влијанијата … Continue reading »
Анри Матис

Анри Матис

Значајната кариера на Henri Matisse, кој претставува еден од највлијателните уметници на ХХ век (заедно со Pablo Picasо) и чии иновации суштински го промениле текот на модерната уметност и влијаеле на неколку генерации помлади сликари, траела речиси шест и пол децении. Неговиот богат опус опфаќа сликарство, скулптура, цртеж, графика, хартиени фигури и илустрации за книги, … Continue reading »
Музички состави

Музички состави

Дали сте знаеле дека од примитивните ритуални извикувања, па се до сложените звуци на симфониските оркестри, музиката ја создавале сите заедници во светот? Треперењето е извор на секој музички звук. Поголемиот дел од западната музика се заоснова на скалите дур и мол – традиционални облици на висина на тонот кои на увото му звучат пријатно. … Continue reading »