Винсент

Винсент

Во 1982 година, еден млад работник за Дизни, создаде кратка и едноставна анимација под налсов „Винсент“ (Vincent). Овој виртуелно непознат лик, беше Тим Бартон. И покрај краткоста на делото, со времетраење од само 6 минути, мошне јасно е демонстрирано потеклото на оние стандардни, готски, бартонски класици, како „Кошмарот пред Божиќ“ (The Nightmare Before Christmas), „Мртва … Continue reading »
ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЌ – УНИВЕРЗАЛЕН КВАЛИТЕТ ПОСЕДУВАМЕ СИТЕ, СЕКАДЕ

ДРАГАН БЈЕЛОГРЛИЌ – УНИВЕРЗАЛЕН КВАЛИТЕТ ПОСЕДУВАМЕ СИТЕ, СЕКАДЕ

„Во минатото, домашната кинематографија создаваше филмови кои ги интересираа и старите и младите и до пред некоја година, српските филмови беа многу попопуларни од странските. Но транзицијата, како да предодреди ние Србите, вие Македонците и Хрватите да не правиме наши филмови, туку да гледаме американски“. – Истакна режисерот Драган Бјелогрлиќ на премиерата на српскиот филм „Монтевидео, … Continue reading »
Филм

Филм

Дали сте знаеле дека најдолгиот филм, снимен во 1987 година од режисерот Џ.Х. Тимис, трае цели 85 часа? Филмот е културнa форма позната како седмата уметност. Оваа уметност користи движечки слики и звук, со цел да ги раскаже своите приказни. Кинематографијата е мошне профитабилна индустрија која произведува, продава и прикажува филмови ширум целиот свет. Актерите … Continue reading »