ПРОЕКТ: „ПРЕД ДА ИСЧЕЗНАТ“ – ДА ГИ ВИДИМЕ, РАЗБЕРЕМЕ И ЗАПОМНИМЕ ПЛЕМИЊАТА ВО ИСЧЕЗНУВАЊЕ

ПРОЕКТ: „ПРЕД ДА ИСЧЕЗНАТ“ – ДА ГИ ВИДИМЕ, РАЗБЕРЕМЕ И ЗАПОМНИМЕ ПЛЕМИЊАТА ВО ИСЧЕЗНУВАЊЕ

Џими Нелсон (Jimmy Nelson) роден 1967 година, во Севаноукс, Кент, започна да работи како фотограф во 1987 година. Откако помина 10 години во езуитскиот интернат во северниот дел на Англија, замина сосем сам да пропатува по целата должина на Тибет, пешачејќи. Патувањето траеше една година и по неговото враќање, на огромно задоволство ширум светот, беше … Continue reading »
Како се создава чајот?

Како се создава чајот?

Додека Англичанецот, во текот на годината, просечно конзумира околу 5 килограми чај, останатите европски народи го пијат во значително помали количества. Најголемите конзумери на чај во светот се, секако, Кинезите – кај нив чајот се пие веќе 4 000 години. Чајот што расте во Кина, одамна е култивиран и никаде не расте како диво растение. … Continue reading »
Темза Таун – Дали овој, навидум англиски град, не е во Англија?

Темза Таун – Дали овој, навидум англиски град, не е во Англија?

Со своето звучно англиско име и архитектура од дрвени куќи, со естетски дефинирани камени катедрали и комплексно испланирани градини, доколку го гледате низ слики, сигурно ќе се запрашате во кој дел на Англија се наоѓа овој град. Интересно е што овој град, не само што не се наоѓа во Англија, туку не се наоѓа ни … Continue reading »
Црвената Плажа во Кина

Црвената Плажа во Кина

Зборовите „црвено“ и „плажа“, обично не се вклопуваат заедно во нашите умови, но доколку се спојат, резултатот може да биде вчудовидувачки. Црвената Плажа во Панјин, Кина, не е баш плажа на која може да легнете да се сончате. Станува збор за најголемото и најдобро сочувано мочуриште во светот. Црвената боја се должи на посебен вид … Continue reading »
Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Околу 221 година пред нашата ера, моќниот кинески цар Ши Хуанг Ти обединил повеќе делови на Кина. Но, северно од неговото царство, во пустините, живееле варварски номадски племиња. Ши Хуанг Ти чувствувал дека овие племиња претставувале опасност за неговото ново царство. Од таа причина, наредил да се подигне голем ѕид, кој би ги штител сите … Continue reading »
Летало – змај!

Летало – змај!

Летачките змаеви се појавиле пред илјадници години. Отсекогаш биле користени за забава, за експериментали цели, но понекогаш и за војни. Никој точно не знае кога и од кого биле измислени. Но, нивниот траг се води уште од пред 2800 години, во античка Кина. Направени од бамбусово дрво и од свила, овие летала биле користени како … Continue reading »