Керамичките дела на Пабло Пикасо

Керамичките дела на Пабло Пикасо

Кон крајот на 1940-те години, шпанскиот уметник Пабло Пикасо (1881-1973), започнува да создава керамички дела. Во тој период, своите лета Пикасо ги минува на Азурниот брег во јужниот дел на Франција. Инспириран од кристалната светлина и јасните бои на Медитеранот, уметникот го посетува малото крајбрежно гратче Валори, каде во 1946 година се одржувала годишна изложба … Continue reading »
Што е теракота?

Што е теракота?

Дали некогаш досега сте се запрашала што значи моето име? Теракота е колективен термин за различни керамички предмети и вајарски дела, направени од глина и печени на високи температури, без глазура. Глазура е сјајна смеса со која се премачкуваат глинените, порцеланските, металните и останатите предмети, за подобра цврстина, непропустливост и украсување. Во градежништвото, теракотата се користи за изградба … Continue reading »