Малиот, распеан Динан

Малиот, распеан Динан

Динан се наоѓа во централниот дел на Белгија, по течението на реката Meuse, 65 километри јужно од Брисел. Со околу 10.000 жители, денес претставува олицетворение на еден мирен живот со целосна културна и естетска посветеност. Недалеку од главниот град на Белгија, ова мало место е одлична дестинација за еднодневна екскурзија за сите сонувачи/патувачи. До него … Continue reading »
Комети

Комети

Ги препознавате ли следните имиња: Енки, Хонда – Маркос – Пајдусакова, Темпл, Неујмин, Татл – Ѓакобини – Кресак, Темпл – Свифт? Ова се имиња на најчесто забележаните комети. Парчиња од карпи, метал, ледени грамади и облаци со прав, кружат низ Сончевиот систем. Научниците ги делат на комети, метеориди и астероиди. Кометите се мали астрономски тела, … Continue reading »