Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Зошто бил изграден големиот Кинески ѕид?

Околу 221 година пред нашата ера, моќниот кинески цар Ши Хуанг Ти обединил повеќе делови на Кина. Но, северно од неговото царство, во пустините, живееле варварски номадски племиња. Ши Хуанг Ти чувствувал дека овие племиња претставувале опасност за неговото ново царство. Од таа причина, наредил да се подигне голем ѕид, кој би ги штител сите … Continue reading »
Тајните на Стоунхенџ

Тајните на Стоунхенџ

Во Велика Британија, на една низина во Солсбери, се наоѓа кружна формација од камења наречена Стоунхенџ. Стоунхенџ е мегалитен споменик и еден од најпопуларните археолошки места во светот. Но, тој до ден денес останува една од најголемите неодгатнати симболи и мистерии на Земјата. Што е Стоунхенџ? Кој го изградил? Зошто? Илјадници прашања за Стоунхенџ остануваат … Continue reading »