Хари Потер | Календар за 2017 година

Хари Потер | Календар за 2017 година

Училиштето за мудрости и вештини Никулец во соработка со Министерството за Магијa, ви го претставуваат универзумот на Хари Потер во чија паралелна и фиктивна реалност живее магијата. Хогвартс и суштествата од светот на волшебниците, ги чуваат месеците на новиот календар за 2017 година. За сите потребни информации поврзани со календарот, не се двоумете и запрашајте ја … Continue reading »
Коложег, 2016

Коложег, 2016

Драги читатели, училиштето Никулец, во името на своите директори, професори и училишниот совет, ви благодари за поддршката во изминатата година. Ви посакуваме среќна, здрава и просперитетна 2016 година. Нека оваа биде најдобрата година за сите вас, а ние ќе продожлиме да се трудиме да ја будиме имагинацијата на нашиот век, како би можеле и денес … Continue reading »
Вовед во келтската астрономија

Вовед во келтската астрономија

Истражувањата на пренесуваните знаења од областа на математиката и астрономијата се меѓу најбитните средства за формирање и постигнување културни нивоа од древните цивилизации. Во келтската култура постоела тенденција кон концетрирање на знаењето во рамки на една ограничена класа – Друидите. Тие усно пренесувале голем број мнемонични правила на своите ученици, во текот на нивната долгогодишната … Continue reading »
Културата на Маите

Културата на Маите

Мајанската цивилизација се протегала на различни релјефски предели. Урбанистичкиот план на градовите бил минимален. При градењето на градовите, Маите тежнееле да го создадат градот во склоп со природата и природните ресурси. Некои градови се изградени на рамни варовнички платоа (Јукатан), додека пак другите биле градени во височините на ридовите. Во центрите на градовите се наоѓале големи … Continue reading »
Зодијак

Зодијак

Зодијакот е замислен појас на небото кој се протега од двете страни на сончевиот пат, како и на патеките на Месечината и на патеките на планетите Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн. Појавата на зодијакот се должи на работата на византиските астрономи. Тие барале начин да ги забележат и прикажат ѕвездите со цел да создадат … Continue reading »
Зошто некои години се престапни?

Зошто некои години се престапни?

Нашиот календар, вообичаено има 365 дена. Толку денови и требаат на Земјата за да го заобиколи Сонцето. Со пронајдокот на Грегоријанскиот Календар во 1582 година, бројот на денови во годината бил заокружен на 365, како би можел да се сложува со една сончева година. Пред многу, многу одамна научниците откриле дека на Земјата всушност и … Continue reading »