Академска Торент База

Академска Торент База

Истражувачите од Универзитетот во Масачусетс лансираа базна, торент, интернет страница, која овозможува споделување на документи и бази на податоци. AcademicTorrents ги обезбедува истражувачите со сигурни и децентрализирани платформи, за споделување на својата работа со светот. Во моментов, интернет страницата индексира повеќе од 1,5 петабајти на податоци. Еден од клучните столбови на академското истражување е споделувањето. … Continue reading »
Дали проучувањето на мумиите може да помогне при лекувањето на модерните болести?

Дали проучувањето на мумиите може да помогне при лекувањето на модерните болести?

Преку споредување на болестите од минатото и денешницата, истражувачите може да научат како тие се шират. Па можеби ќе научат и како да ги сопрат. Во текот на изминатава година, научниците објавија студија од КТ скенер на цели тела на 137 мумии: антички Египјани и Перуанци, домородни Индијанци од северозападна Америка и прастари луѓе од … Continue reading »
Зошто ни се збрчкува кожата во вода?

Зошто ни се збрчкува кожата во вода?

Се чини дека науката конечно најде одговор на прашањето зошто кожата на нашите дланки и стапала наликува на суво грозје после долг туш, и зошто всушност е тоа корисно. Според една студија, неодамна направена на еден британски универзитет (Newcastle University), збрчкувањето на кожата на прстите им овозможува на луѓето полесно да фатат и задржат влажни … Continue reading »
Роботски мисии на Марс

Роботски мисии на Марс

Знаете ли дека првиот роботски ровер слетал на Марс на 4-ти јули 1997? Марсовски ровер е автоматско моторно возило кое, по своето пристигнување, се движи по површината на планетата Марс. Роверите имаат неколку предности во однос на стационарните летала: истражуваат поголем дел од територијата, можат да бидат насочени кон откривање на интересни карактеристики, можат да … Continue reading »