Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн (Neuschwanstein) во Германија се смета за еден од најубавите во Европа и претставува една од најголемите атракции во светот, од ваков вид. Дел театар – дел бајка, замокот е олицетворение на душата на Кралот Лудвиг II од Баварија, познат под прекарот „Лудиот Крал Лудвиг“. Замокот e дизајниран да биде засолниште на изолираниот крал, … Continue reading »
Вовед во келтската историја

Вовед во келтската историја

Често се смета дека поимот Келти се однесува на етнички групи, вообичаено Ирците или Шкотите. Но, тој всушност се однесува на јазичната група народи кои говореле на келтските јазици. Модерните, сочувани, келтски јазици се: бретонскиот, ирскиот, корнскиот, манскиот, велшкиот и шкотско-галскиот. Првите докази за Келтите, се откриени во селото Халштат, Австрија. Речиси илјада гробови биле … Continue reading »
Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Таинствената сфинга

Таинствената сфинга

Голема, грандиозна сфинга стражари во египетските пустини, на околу 10 километри оддалеченост од Каиро. Сфингата е чувар на три големи пирамиди во Гиза. Ова огромно чудовиште, со глава на човек и тело од лав кое лежи со пружени шепи, е изработено од камен. Телото на сфингата е грубо извајано, додека главата е детално обработена. Очите … Continue reading »
Кога настанал тенисот?

Кога настанал тенисот?

Некои игри настанале спонтано, додека други се развивале низ годините. Тенисот има долга историја. Познато е дека Грците и Римјаните имале некаков вид на игра со топка, која подоцна ја прифатиле Французите. Една од варијантите на оваа игра ја нарекувале „же де пом“ и се смета дека истата била претходник на денешниот тенис. Изразот тенис, … Continue reading »
Фотографија

Фотографија

Знаете ли дека во светот, секој ден се фотографираат повеќе од два милиони фотографии? Фотографијата е медиум, добиен преку дејство на светлината на површина која е чувствителна на светлост. Фотографијата постои во дигитален и физички облик: на хартија, стакло, лим и слично. Терминот „фотографија“ го користиме и за означување на уметничка дисциплина и технички активности. Зборот … Continue reading »