Леприкони

Леприкони

Леприконите се еден вид самовили или виленици, но на самиот почеток е најважно да се напомене дека овие самовили од ирскиот фолклор, не се симпатични како оние од Дизни. Напротив, тие можат да бидат страшни, непријатни и комплицирани суштества, чија магија може да нé воодушеви, а во истовреме и убие. Името потекнува од ирскиот збор … Continue reading »
Религијата на Викинзите

Религијата на Викинзите

Wardruna: Laukr   Периодот на промени Добата на Викинзите, билао период на значителни религиски промени во Скандинавија. Дел од популарниот приказ на Викнзните е паганството и омразата кон христијанската црква. Но, тој поглед е малку погрешен. Точно е дека речиси целото население на Сканднавија било паганско во почетокот на викиншкото доба, но Викинзите верувале во … Continue reading »
Постои ли разлика меѓу древната и средновековна келтска уметност?

Постои ли разлика меѓу древната и средновековна келтска уметност?

Денес, кога многумина ќе помислат на келтска уметност, она што всушност го имаат на ум е средновековна Ирска и уметноста на племето Пикти. Таа уметност има релативно мала поврзаност со древните Келти. Веќе многу лесно може да се сретнеме со литература која ни нуди разни методи за составување на она што се нарекува келтска уметност. Но, … Continue reading »
Легендата за келтскиот крст

Легендата за келтскиот крст

Келтската уметност на која и денес сме сведоци, претставува прекрасен преживеан дел на нејзината древна култура. Орнаментална, со фаворизирани криви наспроти прави линии, оваа уметност содржи длабока симболика. Терминот келтска уметност е тежок за дефинирање бидејќи опфаќа огромен временски и географски простор, како и повеќе различни култури. Еден аспект од оваа уметност се токму келтските … Continue reading »
Келтска музика

Келтска музика

Келтите имале посебна култура, прикажана преку нивните софистицирани уметнички дела. Музиката претставувала оригинален составен дел од оваа европска култура, но голем дел од нејзините карактеристики се изгубени за нас. Заклучоците за музичката култура на Келтите, првенствено се потпирале на римските и старогрчки извори, како и на археолошките наоди и толкувања, вклучувајќи ја реконструкцијата на древните … Continue reading »