Диџириду

Диџириду

Диџириду е дувачки инструмент кој потекнува од северните области на Австралија. Домородните народи од овие краишта, во прв ред Абориџините, го создале инструментот пред околу 1500 години. Понекогаш луѓето го опишуваат како „дрвена труба“, или „зуечка шупелка“. Не постојат сигурни докази кои би посведочиле за староста на инструментот. Според археолошките студии за карпестата уметност во … Continue reading »
Компас

Компас

Сте се запрашале ли некогаш кој го измислил компасот? И како тој функционира? Компасот е инструмент кој реагира на магнетското поле на Земјата и служи за одредување на страните на светот. Најголемиот број компаси се состојат од магнетска игла прицврстена на оска, на тој начин што иглата може да се заврти во сите правици. Иглата … Continue reading »
Музички состави

Музички состави

Дали сте знаеле дека од примитивните ритуални извикувања, па се до сложените звуци на симфониските оркестри, музиката ја создавале сите заедници во светот? Треперењето е извор на секој музички звук. Поголемиот дел од западната музика се заоснова на скалите дур и мол – традиционални облици на висина на тонот кои на увото му звучат пријатно. … Continue reading »
Пијанофорте (нешто тивко и нешто гласно)

Пијанофорте (нешто тивко и нешто гласно)

Свирите ли пијано? Доколку никогаш не сте посетувале часови по свирење пијано, тогаш веројатно имате другар или член од фамилијата кој би можел да ве подучи. Италијанецот, Бартоломео Кристифори, го измислил пијаното во 1690 година. Изумот пијано, го надминал чембалото, кое исто така претставувало инструмент со клавијатура, но со мала контрола над нотите. Пијаното овозможувало … Continue reading »