Како се создава чајот?

Како се создава чајот?

Додека Англичанецот, во текот на годината, просечно конзумира околу 5 килограми чај, останатите европски народи го пијат во значително помали количества. Најголемите конзумери на чај во светот се, секако, Кинезите – кај нив чајот се пие веќе 4 000 години. Чајот што расте во Кина, одамна е култивиран и никаде не расте како диво растение. … Continue reading »
Изолирани куќи

Изолирани куќи

Веројатно сите понекогаш сакаме да побегнеме од бучавата на градот, барајќи малку мир и тишина. Ова се некои од најизолираните куќарки и колиби ширум светот. Вестманејар, Исланд Заливот на Пеги, Нова Шкотска, Канада Вулканскиот остров Уруп, Русија Калифорнија, САД Мунар, Индија Холм, Полуостровот Рејкјунес, Исланд Селцето Тројленес на Фарските острови Трабоки, Абруцо, Италија Хофскиркја, Исланд
Приказната за Таџ Махал

Приказната за Таџ Махал

Таџ Махал е музеј што се наоѓа во Агра, Индија. Величенствената градба е едно од седумте чуда на новиот свет. За Таџ Махал е поврзана една тажна, но истовремено и убава љубовна приказна. Кога Таџ Махал навистина не би постоел, луѓето можеби би си помислиле дека приказната за неговата изградба е вистинска бајка. Пред речиси четиристотини години, во … Continue reading »
Сила во бројки – 5 неверојатни животински сурии

Сила во бројки – 5 неверојатни животински сурии

Eдно животно, можеби и нема да ви го привлече вниманието. Но, илјадници или милиони животни заедно – е тоа е инспиративна, понекогаш дури и страшна, глетка. Роеви гигантски оси во Азија, во 2013-тата година, беа присутни и на вестите, убивајќи повеќе од 40 луѓе во севрозападна Кина. Но, не сите гигантски оси се смртоносни. Животните се … Continue reading »