За прекрасните, историски и моќни глобуси

За прекрасните, историски и моќни глобуси

Да се набљудува на стар глобус, значи да се набљудува Земјата онака, како што тоа го правеле луѓето од некое друго време. Тоа го одразува нивото знаење за континентите, морињата и океаните, како и за политичките поделби кои оттогаш, значително со промениле. Дури и типографијата и боите на глобусите се показател за времето и местото … Continue reading »
Зодијак

Зодијак

Зодијакот е замислен појас на небото кој се протега од двете страни на сончевиот пат, како и на патеките на Месечината и на патеките на планетите Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн. Појавата на зодијакот се должи на работата на византиските астрономи. Тие барале начин да ги забележат и прикажат ѕвездите со цел да создадат … Continue reading »