Фреја

Фреја

Фреја (старонордиски Freyja – „дама“) е една од најистакнатите божици во нордиската митологија. Таа член на групата божества Ванир, но станала и почесен член меѓу боговите Аесир, по војната меѓу нив. Нејзин татко е Нјорд. Не е познато која е нејзината мајка, но би можела да биде Нерта. Фреј е нејзиниот брат. Нејзиниот сопруг, по … Continue reading »
Алхемија

Алхемија

Дали некогаш сте кренале камче од земјата и сте посакале да го претворите во дијамант? Или пак парче обичен метал да претворите во чисто злато? Луѓето имале такви желби уште од древните времиња и се труделе вистински да ги остварат. Се обидувале евтините метали, како живата и оловото, да ги претворат во злато и сребро. Оваа … Continue reading »