Може ли солената вода да замрзне?

Може ли солената вода да замрзне?

Кога доаѓа ладната зима, температурите опаѓаат и голем број потоци, реки и езера можат да се претворат во замрзнати површини по кои можеме да лизгаме! Но, што се случува со морињата и океаните? Доколку некогаш сте биле во можност да видите некое море или пак океан во зима, веројатно сте забележале дека тоа не замрзнува … Continue reading »
Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Зошто во зима фрламе сол и песок на улиците?

Во сад со толпа вода, молекулите на водата се движат слободно и брзо, додека пак во сад со студена или пак замрзната вода тие се движат многу споро и се спојуваат една со друга, формирајќи мраз. Мразот претставува цврста агрегатна состојба на водата. Водата, во нормални услови, преминува од течна во цврста агрегатна состојба на … Continue reading »