10 факти за Викинзите

10 факти за Викинзите

Покрај сите илустрации и стереотипи наоколу, сигурно постојат многу непознати нешта за поморските Скандинавци кои ги опколиле и населиле крајбрежните градови на Британските острови и пошироко, помеѓу IX и XI век. Следат 10 изненадувачки факти за Викинзите: 1. Викинзите не носеле шлемови со рогови Заборавете го речиси секој викиншки воен костим кој некогаш сте го … Continue reading »
Кои се првите градови во светот?

Кои се првите градови во светот?

Во 10 000 година п.н.е. на светот живееле околу 12 милиони луѓе. Тоа се две третини од денешниот број на жители во државата Њујорк. Првите градови започнале да се формираат на места со сигурни извори на вода, крај блските планини, каде жителите можеле да одгледуваат диви посеви и каде имало доволно дожд за нивно растење. … Continue reading »
Што значи терминот „органска”?

Што значи терминот „органска”?

Сте се запрашале ли што значи терминот „органска“, кога се однесува за храна? Органската храна се произведува според строги директиви поставени од државата. Според тие директиви, органската храна мора да биде произведувана без современи процеси и материјали како пестициди, хемиски ѓубрива, генетски модифицирани организми, радиолошки третмани или адитиви. Низ историјата, речиси сета храна била органска. Но, … Continue reading »