Што е ехо?

Што е ехо?

Постои една многу стара легенда, со која античките Грци си го објаснувале ехото, или одекот во планините. Легендата вели дека многу одамна, живеела една многу убава самовила по име Ехо, која имала само една мана – премногу зборувала. За да ја казни, богињата Хера и’ забранила да зборува, освен ако некој не и’ се обрател, … Continue reading »
Што го прави звукот погласен?

Што го прави звукот погласен?

Звукот е вид енергија, создадена од вибрации. Кога предметите вибрираат, предизвикуваат движење на малите честички во воздухот. Замислете си дека седите во тивка соба со ваш пријател. Доколку плеснете со дланките, ударот предизвикува раздвижување и вибрирање на воздухот околу вашите раце. Кога воздушните честички почнуваат да вибрираат, тие се судираат со другите честички кои се … Continue reading »