Уметност на звукот

Уметност на звукот

Првите моменти во минатото, кога луѓето започнале да ги приметуваат звуците околу нив, довеле до организирање и спојување на сите тонови и развој на разни видови мелодии. Преку ваквата уметност на звукот, со ритамот, музиката и храмонијата, изразувале разни идеи и емоции. Првите музички записи биле мошне едноставни и создадени со уште поедноставни инструменти. Раните цивлизации … Continue reading »
Извонредни акустични вештини на животните

Извонредни акустични вештини на животните

Од мајмунски крикови, до штракања на канџите на штракачките ракчиња, животните користат моќни звуци за да направат сé за утврдување на својата територија и за стаписување на пленот. Постои многу голем опсег на способност и гласност на животните. Иако гласовите и звуците на секое животно се извонредни на посебен начин, како резултат на милиони години на … Continue reading »
Музички инструменти фотографирани од внатрешноста

Музички инструменти фотографирани од внатрешноста

Велат дека убавината доаѓа од внатре, а се чини дека кога е во прашање музиката, тоа може и буквално да се протолкува – повеќето звуци во музиката се создаваат во внатрешноста на инструментите. Вака Björn Ewers и Mona Sibai ја објаснуваат идејата за промотивните постери изработени за потребите на Берлинскиот Филхармониски Оркестар (герм. Berliner Philharmoniker). … Continue reading »
Што е ехо?

Што е ехо?

Постои една многу стара легенда, со која античките Грци си го објаснувале ехото, или одекот во планините. Легендата вели дека многу одамна, живеела една многу убава самовила по име Ехо, која имала само една мана – премногу зборувала. За да ја казни, богињата Хера и’ забранила да зборува, освен ако некој не и’ се обрател, … Continue reading »
Коридор 10

Коридор 10

Томе Сиљаноски и Коста Чоклев, веќе докажани имиња на македонската андерграунд сцена,со нов прект. Коридор 10. Љубителите и почитувачите на темниот метал звук на Сињак, Лелек и Потоп, во исчекување. Најавата за промоцијата на нивното деби издание, наречено „Свети Никола Тесла“, израдува многумина. Промоцијата е закажана за сабота, 16 Ноември, со почеток од 21.00 h, … Continue reading »
Диџириду

Диџириду

Диџириду е дувачки инструмент кој потекнува од северните области на Австралија. Домородните народи од овие краишта, во прв ред Абориџините, го создале инструментот пред околу 1500 години. Понекогаш луѓето го опишуваат како „дрвена труба“, или „зуечка шупелка“. Не постојат сигурни докази кои би посведочиле за староста на инструментот. Според археолошките студии за карпестата уметност во … Continue reading »
На кој начин се снима звукот на грамофонска плоча?

На кој начин се снима звукот на грамофонска плоча?

Со сите можни уреди за висококвалитетно репродуцирање на звукот во нашите домови, ние денес сме секако далеку од едноставниот грамофон кој го пронајде Томас Едисон. Меѓутоа, основниот принцип на бележење на звукот и денес останува ист. Веќе знаеме дека звуците, и гласовните и музичките, се предизвикани од вибрации, односно треперења на воздухот. За да се … Continue reading »
‘Рчите ли?

‘Рчите ли?

Не постои ништо подобро од спиење под пријатна покривка, по долг и напорен ден. Доколку сте навистина заморни, постои можност да заспиете и на фотелјата додека гледате телевизија, или пак на задното седиште од вашиот автомобил, додека патувате дома од фудбалски тренинг. За добар одмор, вообичаено се потребни мир и тишина. Се разбира, постои едно … Continue reading »
Звучни ефекти

Звучни ефекти

Знаете ли како звучи крик на тираносаурусот Рекс? Но, размислете. Дали тираносаурусот Рекс сеуште талка по Земјата? Не! Тој е денес присутен само во филмовите. Во тој случај, од каде би знаеле како звучи неговиот крик? Благодарение на тонските мајстори и звучните инженери, нашите омилени филмови, телевизиски емисии и радио програми, оживуваат звуци на нешта … Continue reading »
Што го прави звукот погласен?

Што го прави звукот погласен?

Звукот е вид енергија, создадена од вибрации. Кога предметите вибрираат, предизвикуваат движење на малите честички во воздухот. Замислете си дека седите во тивка соба со ваш пријател. Доколку плеснете со дланките, ударот предизвикува раздвижување и вибрирање на воздухот околу вашите раце. Кога воздушните честички почнуваат да вибрираат, тие се судираат со другите честички кои се … Continue reading »