Чешки Крумлов

Чешки Крумлов

Големите градови, несомнено се сон за сите љубители на патувањата, но малите, оние непознатите и најшармантните, се веројатно повеќе за оние сонувачите. Оние кои мечтаат за мали нешта, за места кои се потешко достапни, ќе не разберат зошто денес решивме во кратки црти да пишуваме баш за градчето Чешки Крумлов. Dario Marianelli: Arrival To Netherfield … Continue reading »
Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн

Замокот Нојншвајнштајн (Neuschwanstein) во Германија се смета за еден од најубавите во Европа и претставува една од најголемите атракции во светот, од ваков вид. Дел театар – дел бајка, замокот е олицетворение на душата на Кралот Лудвиг II од Баварија, познат под прекарот „Лудиот Крал Лудвиг“. Замокот e дизајниран да биде засолниште на изолираниот крал, … Continue reading »
Каде се наоѓа најголемиот замок во светот?

Каде се наоѓа најголемиот замок во светот?

Познавате ли замоци кои се наоѓаат во близина на местото каде живеете? Доколку не се наоѓаме во средновековна Европа, шансите да постои друг замок во наша близина, се многу мали. Би било многу интересно кога би можеле да живееме во времето на витезите, кралевите и кралиците. Но, сепак немале сите можност да живеат во замоци … Continue reading »