Алхемија

Алхемија

Дали некогаш сте кренале камче од земјата и сте посакале да го претворите во дијамант? Или пак парче обичен метал да претворите во чисто злато? Луѓето имале такви желби уште од древните времиња и се труделе вистински да ги остварат. Се обидувале евтините метали, како живата и оловото, да ги претворат во злато и сребро. Оваа … Continue reading »
Меркур

Меркур

Меркур бил еден од боговите во римската митологија. Тој бил син на Јупитер. Бил гласник меѓу боговите и луѓето и најчесто бил прикажуван како момче со крилја на нозете и на капата. Кај цивилизацијата на Маите, Меркур бил претставен како утка, кој бил гласник на подземјето. Но, Меркур не е само личност. Именуван според еден … Continue reading »