Валкири

Валкири

Валкира (старонордиски valkyrja, „избирачи на убиените“) е женски дух, кој му е од помош на богот Один. Современата претстава за валкирите како елегантни, благородни жени кои ги одбираат и водат паднатите воини во Валхала, е во голема мера точна како високо селективен портрет кој ги истакнува нивните пријатни квалитети. До одреден степен, оваа тенденција кон … Continue reading »
Тимот на авганистански велосипедистки, ги руши родовите бариери!

Тимот на авганистански велосипедистки, ги руши родовите бариери!

„Велосипедот има многу повеќе придонесено во еманципацијата на жените, за разлика од сé останато во светот. Тој им дава на жените чувство на слобода и самостојност. Во моментот кога седнува  на седиштето, таа е сигурна дека ништо не може да и наштети. И така заминува на велосипедот, отсликувајќи слободна и неограничена женскост“. Сузан Антони Но, … Continue reading »