Шпански уметник ги преобразува класичните слики, отстранувајќи ги карактерите

Шпански уметник ги преобразува класичните слики, отстранувајќи ги карактерите

Во серијата слики наречена „Mистериозни простори”, шпанскиот умeтник Jose Manuel Ballester  ги отстранува луѓето од класичните уметнички дела, откривајќи ги инаку можеби незабележаните, скриени простори (оттука и името) и објекти. Комбинирајќи ги модерните технологии со класичната уметност, тој ја кани публиката да ги погледне овие ремек дела од еден нов агол и да ги реинтерпретира приказните … Continue reading »
Звучни ефекти

Звучни ефекти

Знаете ли како звучи крик на тираносаурусот Рекс? Но, размислете. Дали тираносаурусот Рекс сеуште талка по Земјата? Не! Тој е денес присутен само во филмовите. Во тој случај, од каде би знаеле како звучи неговиот крик? Благодарение на тонските мајстори и звучните инженери, нашите омилени филмови, телевизиски емисии и радио програми, оживуваат звуци на нешта … Continue reading »