Спортско качување

Спортско качување

Што е спортско качување? Спортското качување е дисциплина која еволуирала од алпинизмот. Taa подразбира слободно совладување на насоки, на природна или вештачка карпа, без користење опрема за напредување при качувањето, односно опремата се користи за спречување на евентуални падови. За разлика од алпинизмот, смислата на спортското качување е во совладување што потешки секвенци и детали … Continue reading »
Атлетика

Атлетика

Најдобрите атлетичари, покрај одличните спортски вештини, имаат уште неколку суштински квалитети: достоинство, интегритет, храброст и скромност. Овие квалитети се во целост усогласени со гордоста, амбицијата и одлучноста. Атлетиката е една од темелните, најраширени спортски гранки, која ја карактеризираат основните човечки движења и која ги опфаќа тркачките дисциплини, скоковите и фрлањата. Поради нејзиниот голем опсег, ја … Continue reading »
Боречки вештини

Боречки вештини

Што се боречки вештини? Ова е широк термин кој може да се поврзе со многу различни видови на активности. Тој ги вклучува сите боречки вештини, а посебно оние кои се концентрирани на директна борба. Едни од најпопуларните боречки вештини се карате, аикидо, таеквондо, џиу џицу, џудо и кунг фу. Фокусот на сите боречки вештини е … Continue reading »