Постои ли разлика меѓу древната и средновековна келтска уметност?

Постои ли разлика меѓу древната и средновековна келтска уметност?

Денес, кога многумина ќе помислат на келтска уметност, она што всушност го имаат на ум е средновековна Ирска и уметноста на племето Пикти. Таа уметност има релативно мала поврзаност со древните Келти. Веќе многу лесно може да се сретнеме со литература која ни нуди разни методи за составување на она што се нарекува келтска уметност. Но, … Continue reading »
Дистописки град инспириран од браќата Грим

Дистописки град инспириран од браќата Грим

Доколку подобро обрнеме внимание, би забележале дека скоро секоја градба во наша непосредна близина раскажува своја приказна. Секоја има своја нарација за своето потекло, како и за причината поради која била изградена. Архитектот Томас Хилиер, заедно со својот партнер Паскал Бронер,го основале архитектонско студио „FleaFolly“ во Лондон, со цел да ја истражат улогата на нарацијата … Continue reading »
Зошто модата се менува?

Зошто модата се менува?

Модата е термин за популарен стил, особено за облека. Но, таа преминува и преку облеката кон обувките, накитот, па дури и стилот на нашата фризура. За голем број луѓе модата е од големо значење. За нив е битно постојано да ги имаат на себе најновите модни креации. Но, за други пак не е воопшто битно … Continue reading »