Можат ли пливачите да дехидрираат?

Можат ли пливачите да дехидрираат?

Скок во вода, за време на топол летен ден. Одлично чувство! Веднаш штом се фрлиме во водата, телото започнува одеднаш да се освежува. Но, доколку сме дел од пливачки тим, водата не секогаш ни се чини толку освежителна и забавна како во моменти на забава. Натпреварувачкото пливање е многу енергична форма на вежбање. Тоа станало … Continue reading »
Колку долго може да преживееме без вода?

Колку долго може да преживееме без вода?

Луѓето можат да живеат со недели без храна. Но, без вода…тоа е веќе друга приказна. Две третини од тежината на човечкото тело се состои од вода. На луѓето им е потрeбна вода за циркуација на крвта, за дишење и за претворање на храната во енергија. Водата е една од најважните хранливи материи во човечкото тело. Нашето тело постојано губи вода: преку потење, мокрење, па … Continue reading »