Извонредни акустични вештини на животните

Извонредни акустични вештини на животните

Од мајмунски крикови, до штракања на канџите на штракачките ракчиња, животните користат моќни звуци за да направат сé за утврдување на својата територија и за стаписување на пленот. Постои многу голем опсег на способност и гласност на животните. Иако гласовите и звуците на секое животно се извонредни на посебен начин, како резултат на милиони години на … Continue reading »
Симболизмот на животните кај Келтите

Симболизмот на животните кај Келтите

Животните се мотив кој често се прикажува низ келтската историја. Нивните симболи се сретнуваат во накитот, резбата, таписериите, облеката и слично. Симболите со животни ни служат како потсетници за сила, храброст, трпение – она што сите ние сакаме да го поседуваме. Се обидуваат да ни пренесат подлабоко значење, а ни даваат и илустративен фокус, обезбедувајќи … Continue reading »