Дадаизам

Дадаизам

Почетокот на Дада движењето, не е почеток на уметноста, туку почеток на незадоволството. – Tristan Tzara, француски поет, поврзан со дадаизмот Според историјата, терминот Дада го создале група анти- воени студенти и уметници, кои се собрале во Цирих, Швајцарија, во 1916 година.  Некој од нив случајно ја свртел страната од француско-германскиот речник и со нож … Continue reading »
Мурмурација

Мурмурација

Дали некогаш сте забележале мурмурација? Стотици, или дури илјадници птици – страчки, летат и се вртат наоколу на небото, формирајќи феноменални природни облици кои теба да имаме среќа да ги забележиме и доживееме. Како ли толку голем број птици се организираат да изведат многу комплицирани движења за време на летањето? Многу години научниците се запрашувале … Continue reading »