Мен Реј

Мен Реј

Мен Реј (Man Ray) - уметник, фотограф, скулптор, илустратор, режисер, изумител, филозоф, дадаист, надреалист. Роден е во Филаделфија, како Емануел Руднитски (Emmanuel Rudnitsky), во семејство на руски имигранти со еврејско потекло, но израснал во Бруклин, Њујорк. Од рана возраст покажувал афинитети кон уметност, а по завршување на средното училиште, студирал цртање заедно со Роберт Хенри (Robert … Continue reading »
Дадаизам

Дадаизам

Почетокот на Дада движењето, не е почеток на уметноста, туку почеток на незадоволството. – Tristan Tzara, француски поет, поврзан со дадаизмот Според историјата, терминот Дада го создале група анти- воени студенти и уметници, кои се собрале во Цирих, Швајцарија, во 1916 година.  Некој од нив случајно ја свртел страната од француско-германскиот речник и со нож … Continue reading »