Симболизмот на животните кај Келтите

Симболизмот на животните кај Келтите

Животните се мотив кој често се прикажува низ келтската историја. Нивните симболи се сретнуваат во накитот, резбата, таписериите, облеката и слично. Симболите со животни ни служат како потсетници за сила, храброст, трпение – она што сите ние сакаме да го поседуваме. Се обидуваат да ни пренесат подлабоко значење, а ни даваат и илустративен фокус, обезбедувајќи … Continue reading »
Грифин

Грифин

Легендарните и митолошки суштества се животни чие постоење се евидентира во приказните за натприродното. Поради недостатокот од фосилни остатоци за таквите суштества, нивното постоење го истражуваат голем број современи зоолози. Но, некои легендарни суштества, како еднорогот, биле евидентирани во историјата на природата од неколку антички истражувачи. Дел од легендарните и митолошки суштества имаат потекло од … Continue reading »